Återbruk av textil

2013 var inflödet av kläder och hemtextil till Sverige totalt 121.000 ton, vilket blir nästan 12,5 kilo per person. Av dessa slängs cirka 8 kilo i soporna.

Konsumtionen av textilier står för 2-3 procent av svenskarnas utsläpp av växthusgaser, sett ur ett konsumtionsperspektiv

Konsumtionsperspektiv
Ett konsumtionsperspektiv tar hänsyn till den totala miljöpåverkan, från vaggan till graven. Till exempel räknas alla utsläpp i samtliga produktionssteg med och hänsyn tas även till export och import.
(Källa: Naturvårdsverkets rapport Den svenska konsumtionens globala miljöpåverkan, 2010)

Konsumtion av kläder och hemtextil i Sverige ökade med närmare 40 procent under perioden 2000 till 2009. Mellan 2011 och 2013 minskade dock konsumtionen med 9 procent. Men textil är ett avfallsslag som än så länge till stor utsträckning speglar en ohållbar konsumtion.

Vi har som en del av lösningen för skor och textilier som konsumenter inte längre har någon nytta av startat en omfattande textilinsamling. Vi samlar in 250 ton årligen.

Vi sorterar 5% av våra insamlade textilier för lokal verksamhet. Resterande 95% säljs till vår samarbetspartner i Polen. De sorterar 95% och säljer 5% vidare.

 

Redogörelse för vad som händer med våra insamlade kläder.

65%   Återanvänds via Second Hand-butiker

1%   Fjädrar (för produktion av gödningsmedel)

7%   Jeans, tröjor, stickat material (madrasstillverkning)

11%   Rengöringstrasor (för rengöring av maskiner etc.) 

1%   Täcken, kuddar och filtar (bortskänkes till djurhem) 

0,5%   Återvinningsemballage

9-10%   Till biobränsle

4,5 - 5,5%   Slutavfall från partner, som sorteras en gång till av extern partner. Slutmängden på 3-4% är av sådan art att det inte går att återvinna på något sätt.

 

Att återbruka textilier är klimatsmart och är en hållbal konsumtion som både konsumenter och miljö mår bra av.

 

© 2013 All rights reserved.

Drivs av Gränslöst